Monday, January 4, 2016

BUGARSKA: Novi red vožnje Bugarske železnice BDŽ za 2015/16. godinu

Od nedelje 13. decembra stupa na snagu novi red vožnje na BDŽ putnički prevozi. U novoj transportnoj šemi predviđeno je uvođenje dodatnih vozova u domaćem saobraćaju.

Sa stupanjem na snagu novog reda vožnje biće uveden par međunarodnih vozova Sofija-Beograd-Sofija koji će u svom sastavi imati i direktni spavaći vagon Sofija-Moskva preko Budimpešte, Bratislave, Varšave i Minska. Tokom letnje sezone od meseca juna do meseca septembra u sastavu tih vozova saobraćaće i vagon Minsk-Varna a vagoni iz Moskve za Sofiju saobraćaće i do Varne i Burgasa.

 U vom redu vožnje saobraćaće i voz Sofija-Budimpešta preko mosta ’’Nova Evropa’’. To je voz ’’Bononija’’ za koji je zajedno sa mađarskim železnicama dogovorena speijalna ponuda putnicima. Kroz tu ponudu zainteresovani će moći da putuju po povlaštenim cenama ako karte budu kupovali unapred. Voz Bononija će se na teritoriji Bugarske između Sofije i Vidna kretati u noćnim satima. U svom sastavu imaće jedan vagon za sedenje, jedan kušet te jedna spavaća kola. U sastavu ovog voza saobraćaće i vagoni Sofija-Vidin-Sofija.

U izradi nove transportne šeme predviđeno je i saobraćanje jednog dodatnog brzog voza sa ovabeznom rezervacijom na relaciji Sofija-Ruse ranžirna. Polazak iz Sofije je u 15:30 dolazak u Ruse ranžirnu je u 21:41. Polazak iz Rusa je u 6:15, dolazak u Sofiju u 12:23. Iz Rusa za Sofiju saobraćaće i brzi voz koji će polaziti iz Rusa u 13:15 a stizati u Sofiju u 23:25.

U novom redu vožnje biće uspostavljena direktna veza između Plovdiva i Dimitrovgrada nakon okončanja radova u tom regionu više neće biti neophodno presedanje u stanici Parvomaj.
Nakon završetka elektrifikacije deonice Plovdiv-Dimitrovgrad tri brza voza koja su do sada saobraćala između Sofije i Plovdiva biće produženi od Plovdiva do Dimitrovgrada. Na ovoj trasi biće povećan i broj lokalnih vozova koji će u centralnim delovima dana saobraćati na sat
vremena.

Dodatni vozovi saobraćaće i na uskokolosečnoj pruzi Septemvri-Dobrinište. Sa stanice Septemvri polaziće voz u 16:50 i stizaće u Dobrinište u 21:55. Iz Dobriništa biće uveden polazak u 18:50 sa dolaskom u Semptemvri u 23:25.

Tokom letnje sezone od 28. aprila do 23. septembra saobraćaće i voz sa obaveznom rezervacijom ’’Varna’’ od Sofije do Varne. Polazak iz Sofije u 14:15 petkom, dolazak u Varnu u 21:25. U povratku voz će polaziti iz Varne nedeljm u 12:20 sa dolaskom u Sofiju u 19:40.Tokom letnje sezone saobraćaće i direktni vozovi iz Rusa za Burgas od 1. juna do 31. avgusta kao i između Plovdiva i Varne od od 1. aprila do 1. novembra.

Tokom 2016. godine nacionalni železnički prevoznik zadržaće obim saobraćaja. Prevoz putnika obavljaće se sa ukupno 600 vozova, od kojih je 20 brzih međunarodnih (od tih 4 voza će saobraćati samo tokom letnje sezone) 10 brzih sa obaveznom rezervacijom od kojih 2 sezonska petkom i nedeljom a 2 tokom cele godine petkom i subotom, 74 brza voza, 145 putničkih i 351 prigradski putničkih vozova.

04.01.2016
(Djurić Duško)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA