Tuesday, February 16, 2016

SZERBIA: Szabadka - Horgos - Kanizsa (Szeged) vonalon a vonatközlekedés szünetel, meddig?

2015. december 13-án lépett életbe az európai vasutaknál az új menetrend, mely a Balkánon sem sok újdonságot, pozitívumot hozott. A Szerb Vasutak az új menetrendet követően a Szabadka-Horgos-Kanizsa(Röszke) vonalon közlekedő új orosz motorvonatot átcsoportosította Bácska másik szegletébe, így az említett vonalon a közlekedés szünetel.


Szabadka és Szeged között az új menetrend szerint csak egy vonatpár közlekedik, azaz Szabadkától Röszkéig, onnan pedig Szegedig a MÁV motorvonatával.

A szabadkai vasútállomáson fehéren-feketén áll a közlemény a vonatközlekedés szüneteltetéséről, de nincs meghatározva meddig. Érdekesség, hogy a két többségében magyar területi vonalon nehézkes a közlekedés a Szabadka-Horgos, melyen Bácsszőlőstől Horgosig 20 km/h közlekedhet a vonat, a Horgos-Kanizsa vonal se sokkal jobb.

A Szabadka-Zenta-Kikinda vonallal sem dicsekedhetünk, a 812 sorozatú dízelvonat, a szürke matuzsálem még közlekedik, viszont a rossz infrastruktúra miatt ez ak csközlekedhet, az új műanyag vonatok szétesnének. Kérdés a 100-120 km/h gyorsaságra kalibrált új motorvonatok hogy amortizálódnak majd a rossz sineken.

16.02.2016.
(Keszég Kornél)

1 comment:

  1. A Gombos- Zombor- Baja vonallal sem dicsekedhetünk a hetvenes évek óta, pedig nagyon fontos lenne a vasútvonalak rekonstruálása.

    ReplyDelete

STATISTIKA