Wednesday, November 23, 2016

SRBIJA: Noćni voz Beograd-Ljubljana postaje sezonac

Posle nekoliko godina saobraćaja ukida se i noćni voz iz Beograda za Zagreb i Ljubljanu. Postaće sezonski voz koji će da vozi oko nove godine i u toku letnjeg perioda a u ponudu više neće imati kušet kola nego samo kola sa sedištima.

Posle nekoliko godina saobraćanja noćni voz 410 Beograd-Ljubljana kreće ka zaboravu. Koridor 10, favorizovana ruta, ostaje samo sa jednim dnevnim vozom, onim za Švarcah u Austriji koji je ujedno i jedini voz iz Beograda za Zagreb i Ljubljanu.

Jedina alternativa onima koji žele da put
uju vozom ka severu i zapadu kontinenta ostaje samo ruta preko Budimpešte.

Noćni voz Beograd-Ljubljana pojavio se posle ukidanja noćnog voza 314/315 Beograd-Filah. U redu vožnje 2012/13. postojao je sa komentarom da privremeno ne saobraća. Bila je to posledica drastičnog smanjenja međunarodnih vozova Hrvatskih železnica.

Tako smo dočekali decembar 2014. godine kada je ponovo uveden noćni voz za Zagreb i Ljubljanu, sa vezom u Ljubljani za Filah a iz Filaha dalje ka Evropi.

Posle par godina ovaj voz se ukida. Treba imati na umu da je pomenuti voz bio talac migrantske krize ili još jednostavnije njena žrtva. Nesposobni ljudi su dopustili da on postane žrtva jer zbog problema sa navalom izbeglica mesecima nije saobraćao. Bez dobre reklame, uzalud je što je ovaj voz udoban i čist kad se i nije znalo za njegovo postojanje.

Brzi noćni voz 410 do novog reda vožnje saobraća iz Beograda u 21:30, u Zagrebu je u 4:28, nastavlja dalje putovanje i u 7:08 stiže u Ljubljanu. Sa vezama za Sarajevo, preko Banja Luke, za Villach u 7:21 ako bi zakasnio, sledeća veza je u 9:23 EC 212 iz Zagreba za Frankfurt.

Povratak iz Ljubljane, voz 411 kreće u 21:05, u Zagreb je u 23:28, nastavlja putovanja ka Beogradu gde stiže u 5:54, sa vezama za Budimpeštu, Sofiju i Bar.

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA