Wednesday, May 24, 2017

MAĐARSKA: „Ovaj MAV više nije taj MAV“


„Ovaj MAV više nije taj MAV“ je bila rečenica kojom je otvorena konferencija za štampu koja je nedavno održana u Budimpešti. Čini se da ovo nije bila isprazna fraza jer se nazire veliki preokret u mađarskoj državnoj železničkoj kompaniji. U toku je nabavka 40 novih šestodelnih motornih vozova na sprat a pored ove nabavke novih vozova istovremeno traje i obnova i remont starih putničkih kola.

Posle dužeg iščekivanja stižu novi IC plus putnički vagoni koji će se serijski proizvoditi u gradu Solnoku (Szolnok). Prema najnovijim informacijama proizvodiće se dva tipa vagona, vagon drugog razreda sa prostorijama sa više namena i vagon prvog razreda sa bifeom, odeljcima prvog razreda pa čak i odeljcima “First plus”.


Novi vagoni će imati identičan spoljašnji dizajn i boje kao i novoremontovani CAF vagoni, koje vidite na slici. Prostor za bicikle će biti označen velikim znakom. U vagonu su obezbedjena tri mesta za putnike u kolicima kaoi dva odeljka za porodice sa decom u kojima je predviđen prostor za dečija kolica.


Drugi tip IC plus vagona je putnički vagon prvog razreda u kome će putnicima pored standardne usluge prvog razreda biti ponuđen dodatni komfor  sa uslugom „First plus“ što će biti nova punuda Mav-a namenjena poslovnim ljudima. U vagonu će biti i bife, sa ne tako velikom meni ponudom kao u restoranima na EC vozovima (u EC Hungaria npr.) u kom će u ponudi putnicima biti jednostavnija hrana i piće. U vagonu će biti smeštena dva odeljka prvog razreda za putnike koji vole mirno putovanje i tišinu, gde će biti zabranjen glasan razgovor kao i ragovor mobilnim telefonom.


Pojava dva nova tipa putničkih kola u floti Mav start kompanije otvara novu perspektivu i označava početak nove ere. Ovaj tip vagona proizvod je Mav kompanije, njenih inženjera, a sam Mav će ujedno biti proizvođač ovih IC plus vagona što je zaista retkost na ovim prostorima. Sve poslove oko njihove proizvodnje radiće domaće mađarske kompanije i domaća radna snaga.

24.05.2017.
(Keszég Kornél)



No comments:

Post a Comment

STATISTIKA